Kolači kroz istoriju

Kolači kroz istoriju

Iza velikog broja poznatih specijaliteta, te tako i poslastica, kriju se uzbudljive, intrigantne, nežne, a nekad i nesrećne priče. Namera mi je da one do kojih dodjem podelim sa vama, i na taj način vas podstaknem da sa novootkrivenim entuzijazmom pridjete isprobavanju ovih slatkiša, a usput se i zabavimo, jer sudbine velikih i običnih ljudi umeju da budu iznenadjujuće zanimljive. Trudiću se da dinamika objavljivanja recepata bude na dve nedelje, ali ne zamerite ako rok bude i probijen ( kao zaposlenoj osobi i majci dvoje dece nije uvek jednostavno držati se rokova). Nadam se da ćete uživati.


PALAČINKE GALTON


Engleski naučnik Frensis Galton (1822- 1911) bio je koliko genijalan, toliko i ekscentričan i lucidan, a svakako je ličnost koja je ostavila traga u mnogim naučnim oblastima, ali i u publicistici. Najznačajnije njegovo otkriće je da svaki čovek ima jedinstvene otiske prstiju, pa se njegov metod klasifikacije i danas u dopunjenoj verziji koristi u kriminalistici. Otkrio je i neke zakonitosti u nasledjivanju osobina, izmislio test asocijacija reči, ali i ventilacioni šešir koji sprečava pregrevanje mozga dok učite :). Proučavao je i zadnjice žena Hotentota, premeravao ih pomoću sekstanta i pisao članke o tome. U svom domu je, naravno, imao gomilu, kako korisnih, tako i budalastih izuma, koje su on i njegovi ukućani koristili. Blago njima.
Preteča je i današnjeg pustolova Bear Grylls-a, jer je od nasledjenog novca posle očeve smrti proputovao Afriku i vratio se u svoju domovinu nakon dve godine uzbudljivog i napornog života. Napisao je bestseler ˝Snalžljivost na putovanju˝, koji je u kratkom roku imao pet izdanja. U knjizi daje praktična uputstva: kako napraviti kolibu, šator..., uloviti ribu bez opreme, ublažiti ujede insekata...
Oženio se u 31. godini zlom i džangrizavom ženom iz ugledne porodice, kojoj je ostao veran sve do njene smrti, pune 44 godine. Ali kada je ona umrla, on je, iako u poznim godinama, počeo da živi veselo u mladom, pametnom i lepom društvu. Vernu prijateljicu je stekao u svojoj rodjaci Evi, unuki svoje sestre Lusi, koja je došla da živi kod njega, budući da on nije imao dece. Eva je unosila životnu radost u njegove poslednje godine, bila je prisutna kada je dobijao brojne nagrade i zvanja, pa i kad je stekao plemićku titulu 1905. 1910. mu je pomogla da se preseli u novu kuću uredjenu po njegovom ukusu, i tada je u njegovu čast spremljena večera, čiji će desert postati prilično čuven. Poslasticu su kreirale Eva i njegova kuvarica upotrebivši njegovo omiljeno voće: borovnice. Frensis Galton je izjavio da mu je ovaj slatkiš značajniji od svih priznanja koje je dobio.
Umro je u januaru iduće godine, okružen osobama koje voli, odbijajući hranu dok se nije ugasio.

Recept: 
Za testo: 
  • 4 jajeta
  • 200 g brašna
  • 300 ml mleka
  • na vrh noža soli
Od ove količine se dobije 10-ak palačinki.
Fil:
  • 200 g neslanog sira
  • 2 umućene slatke pavlake
  •  250 g slatka od borovnica
  • malo limunovog soka
Umutiti sve sastojke u krem i filovati polovine palačinke, preklopiti na četvrtine i služiti ukrašene šlagom.

Нема коментара:

Постави коментар