Kolači kroz istoriju

четвртак, 16. фебруар 2017.

Vanila torta


Jedan od internacionalnih klasika kad su torte u pitanju. Ova se možda izdvaja po tome što se pravi isključivo od belanaca, meni je to zanimljiv način izrade, a i ostaju žumanca koja možete iskoristiti za još neki slatkiš: zabajone, krem brule, tortu margaritu. Nemojte da vas uplaši ovaj buttermilk ili malćenica, ja je uvek sama pravim tako što pomešam jogurt i mleko 1:1, dodam dve kašike soka od limuna i ostavim pola sata na sobnoj temperaturi.

Sastojci za kore:
  • 6 belanaca
  • 250 g putera
  • 360 g šećera
  • 360 g brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli 
  • 200 ml buttermilk
  • vanila
  1. Pomešati suve sastojke: prosejano brašno, so i prašak za pecivo. 
  2. 2 kašičice ekstrakta vanile umešati u buttermilk.
  3. Omekšali puter umutiti sa šećerom, oko 5 minuta će biti potrebno za to, treba da postane vazdušast i svetao. 
  4. Smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno belance, nakon svakog dodavanja dobro umutiti smesu. 
  5. Suve sastojke (prosejano brašno, so i prašak za pecivo) dobro sjediniti, pa trećinu količine usuti u puter, kao i polovinu buttermilk-a. Dobro umutiti.
  6. Naizmenično dodavati vlažne i suve sastojke, završiti brašnom i dobro sjediniti. Ovaj postupak je važan da biste dobili vazdušasto testo, koje će rezultirati mekanom i sočnom korom, kojoj ne treba nikakvo natapanje.
  7. Testo podeliti na tri dela  i peći u kalupu od 20 cm na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobije svetlo žutu boju.
  8. Ostaviti da se ptpuno ohladi.
Sastojci za fil:
  • 4 belanca
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
  • 250 g putera
  • 250 g margarina
  • vanila
  1. Ostavite puter i margarin nekoliko sati na sobnoj temperaturi da dobro omekšaju, ali da se ne istope.
  2. Belanca i šećer stavite na u termootpornu činiju u kojoj ćete mutiti, pa nju stavite preko veće posude sa vrućom vodom. Neka voda struji, da ne ključa. Mešajte belanca žicom dok se ne zagreju i sav šećer otopi. Ovo testirajte prstima, smesa treba da bude potpuno glatka. Traje oko 3 minuta.
  3. Skinite sa šporeta i najpre lagano, pa zatim najvećom brzinom miksajte belanca dok se ne napravi čvrst i sjajan šam. Za to je potrebno 10-ak minuta. 
  4. Smanjite brzinu, dodajte postepeno puter i margarin kašikom i nastavite sa mućenjem još desetak minuta. 
  5. Dodajte ekstrakt vanile, kašičicu -dve, po vašem ukusu.
  6. Ako vam se dogodi da je smesa suviše retka, stavite je u frižider na nekoliko minuta, pa ismiksajte ponovo.

Tortu po želji možete premazati šlagom kao ja, a možete je i ostaviti premazanu tankim slojem fila.




Нема коментара:

Постави коментар