Kolači kroz istoriju

недеља, 01. јануар 2017.

Rigo Janči

Jednostavnost je najviši stepen prefinjenosti. Ovaj kolač upravo to dokazuje svojim čistim, malobrojnim, a kvalitetnim sastojcima. Dodajte uz to još i skandaloznu priču o madjarskom Romu, vodji orkestra i belgijskoj princezi, i dobićete vrhunsko gastronomsko uživanje.
Bila je zima 1896. i primaš Rigo Janci svirao je sa svojim orkestrom u Parizu. U jednom poznatom restoranu gostovala je i princeza Šemij, koju su njegovo umeće na violini i izgled zaveli, a taj zanos rezultiraće poklonom u vidu dijamantskog prstena, pa tajna romansa i na kraju bekstvo sa Rigom u Madjarsku, ostavivši za sobom princa i dvoje male dece. Princeza i virtuoz su se venčali uz prisustvo zvaničnika , a tadašnji slavni poslastičar iskoristio je ovu priliku za inspiraciju. Tako je nastao jedan od najpoznatijih madjarskih slatkiša.

Testo:
  • 6 jaja
  • 6 kašika prah- šećera
  • 60 g narendane ćokolade
  • 3 kašike brašna
Umutiti žumanca sa prah- šećerom, dodati rendanu čokoladu i brašno, pa potom pažljivo umešati šne od belanaca pokretima odozdo na gore. Sipati u veliki pleh obložen peki papirom  i peći na 180 stepeni 15 inuta. Koru podeliti na dva jednaka dela po dužini.

Fil:
  • 2 slatke pavlake
  • 40 g kakao praha
  • 1/4 šolje šećera
Umutiti sve sastojke nekoliko minuta, pazite da ne premutite pavlaku, to se lako desi, čim se zgusne dovoljno da se može mazati, prestanite. Premažite jednu koru celi filom.

Glazura:
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • malo maslaca
Otopiti sastojke na pari, pa premazati glazurom drugu koru, ostaviti da se prohladi, ali ne i stegne sasvim. Oštrim nožem iseći koru sa glazurom na kocke, ohladiti je potpuno, pa kocke sa čokoladnom glazurom redjati pažljivo na koru sa filom. Držati na hladnom.




2 коментара: