Kolači kroz istoriju

петак, 9. децембар 2016.

ZDRAVE KUGLICE SA ŠARGAREPOM


Ovo je kokos! Uzviknućete verovatno. I  jeste kokos, ali je previše recepata za slatkiše sa kokosom, a premalo sa šargarepom, te možda ovako privuče veću pažnju. Ima i šargarepe, nije prevara, dovoljno da obogati ukus na sjajan način, a nedovoljno da je prepoznate  na prvu loptu (psssst, samo za iskusne).
Što je najbitnije: zdravije, a ukusnije od ovoga ne može, probajte i uverićete se.
Ja ih pravim u malim količinama, kao i sve inače, a vi ćete morati da duplirate ili triplirate smešu ako želite i druge da poslužite, najbolje stvari pravim samo za sebe, toliko sam sebična (tipičan Bik :))

Sastojci za 10 kuglica:
  • 30 g orašastih plodova (badema, lešnika, oraha ili mešavina istih)
  • 7 svežih urmi (ili suvih, ili smokava)
  • 1 srednja šargarepa
  • 3 kašike rendanog kokosa
  • 1 kašika meda
  • 1/2 kašičice cimeta
  • prstohvat muskatnog oraščeta
  • 1/4 kašičice mlevenog suvog djumbira
  • 1 kašičica kokosove masti
  • kokos za prekrivanje kuglica
E sad, ja za ovu priliku kupim sveži kokosov orah da bih od njega dobila i brašno i mleko, a bogami i mast (to je ono što se izdvoji na vrhu kada napraviti mleko od kokosa i tvrdo je na sobnoj temperaturi), ali možete koristiti i kupljeno brašno, samo mu je tekstura malo drugačija (sitnije je i suvlje). Proces dobijanja kokosovog mleka možete pogledati ovde
 Urmama izvadite koštice i prelijte ih vrelom vodom da ogreznu radi lakšeg blendiranja, neka ostanu u vodi 10 -15 minuta. Orašasto voće izblendirajte dok se sasvim ne usitni, dodajte sve ostale sastojke osim šargarepe i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Za ovo je najbolje koristiti električnu seckalicu za hranu, ali ja je nemam, pa koristim štapni mikser, ide malo teže, ali je moguće. Na kraju dodajte šargarepu i još jednom kratko izmiksajte. 
Pravite kuglice i valjajte u rendani kokos. Čuvati u frižideru ili na hladnom.

Нема коментара:

Постави коментар