Kolači kroz istoriju

среда, 11. новембар 2015.

KESTEN PITA

Možete je raditi na dva načina: sa gotovim pireom od kestena iz supermarketa, i onda će to biti jedan od najbržih kolača ikada; ili od domaćeg sitnog kestena kupljenog na pijaci, i onda ćete se zanimati pitom nekoliko sati. Stvar izbora. Ja uglavnom biram teži način.
Ako odaberete da sami pravite kesten pire, potrudite se da nadjete što zdraviji kesten. Potrebno vam je pola kilograma kestena od čega ćete dobiti oko 350 gr kesten pirea, pod uslovom da malo toga odbacite. Svaki kesten krstasto zarežite na ispupčenom delu is tavite u hladnu vodu da se kuva, neka vri oko 15 minuta. Dok je još vruć, oljuštite i skinete mu opnu. Vadite jedan po jedan, jer kad se ohlade, gotovo nemoguće ih je oljuštiti.
 Sastojci za fil:
  • 350 gr oljuštenog kestena
  • 2 dl mleka
  • 100 gr šećera
  • 3 jaja
  • 1 dl slatke pavlake 
  • kašika ruma ili kašičica ekstrakta
  • malo vanile
Oljušteni kesten skuvati sa mlekom da potpuno omekša, pa propasirati kašikom za pire.Dodati blago šećer, blago ulupana jaja, pavlaku, rum i vanilu. Sipati na polupečenu koru i peći na 200 °C oko pola sata.
Testo:
  • 200 gr brašna
  • 60 gr margarina
  • 60 gr maslaca
  • 6 kašika hladne vode
  • 1 kašika šećera
  • malo soli
U posudu za mešenje uspite brašno, narendajte hladan margarin i maslac, dodajte šećer i so i mrvite prstima smesu dok se ne naprave krupne mrve. Dodajte hladnu vodu i brzo zamesite testo, pa ostavite u frižideru pola sata. Razvucite testo na pobrašnjnoj površini i obložite kalup prečnika 23 cm. Izbodite ravnomerno viljuškom i prekrijte folijom i zrnima pasulja ili pšenice. Pecite 15 minuta na 200 °C.

Servirati ohladjenu sa preostalim ulupanim šlagom.

Нема коментара:

Постави коментар