Kolači kroz istoriju

субота, 3. јануар 2015.

KEKS SA RUMOM

Prhko testo za osnovu i malo dodataka da iznenadite sebe i druge kako nešto tako jednostavno može biti tako trajno i ukusno.

Sastojci:
200 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
100 g šećera
100 g putera
kora rendane pomorandže
3 žumanceta
2 kašike ruma (ili vode i kašičica ekstrakta ruma)
kristal šećer za valjanje

U posudu za mešenje sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo, napraviti udubljenje i dodati šećer, puter iseckan na komadiće i 3 žumanca, rum i rendanu koru pomorandže. Prstima mrviti testo, pa kad su svi sastojci dobro sjedinjeni zamesiti testo i oblikovati u kuglu. Tersto podeliti na dva dela i svaki oblikovati u valjak širine 3 cm. Uviti u streč-foliju i ostaviti u frižideru 2 sata ili, ako želite da ubrzate proces, 15 min. u zamrzivaču.
Oštrim nožem seći kolutiće i valjati u kristal šećer, redjati na pleh. Peći na 180°C oko 15 minuta.
Kolačići su jako ukusni i dugo traju, tj. mogu se dugo očuvati u limenoj kutiji.






Нема коментара:

Постави коментар