Kolači kroz istoriju

среда, 22. јануар 2014.

TART OD LIMUNA



Šta beše tart, a šta pita? Da li ste se nekad pitali u čemu je razlika? Ja jesam često, ali nekako sopstvenom logikom sam zaključila da su to samo dva različita naziva za istu stvar (jedan francuski, drugi engleski). Al' ne lezi vraže, nije to ta razlika, mada suština nije bitno drugačija. Tart ima samo donju koricu, dok je pita obložena i odozgo testom, bilo celom površinom, bilo da samo napravite trake i izukrštate ih preko fila, no, o ukrštanju i njegovim načinima biće reči drugi put. Ono što sam primetila iščitavajući recepte za razne tartove je da su nekako bademi uvek provučeni kroz priču, pa bih rekla da je to možda još jedna razlika u odnosu na pite (ovo je subjektivno mišljenje i nije potkrepljeno). Bilo kako bilo, evo nečeg sezonskog, da nam ulepša sive dane,  zove se tart.

Testo:
  • 200 gr brašna
  • 100 gr margarina ili maslaca ili masti (ili pomešati maslac odnosno mast i margarin u razmeri 1:1)
  • 4-6 kašika hladne vode
  • malo soli
Brašno, so i margarin izmrviti prstima da dobijete krupne mrve, pa dodajte vodu i brzo zamesite testo. Uvijte u streč foliju i ostavite pola sata u frižideru.
Nekada su se testa pravila sa mašću i ako je imate možete probati, dobićete zaista lepo sipkavo testo sa punoćom ukusa.
Razvući testo na pobrašnjenu površinu, staviti u kalup obložen trakama peki papira radi lakšeg vađenja, izbockati viljuškom i prekriti aluminijumskom folijom preko koje treba staviti zrna pasulja. Peći 10 minuta na 200 stepeni. Izvaditi i sipati fil.

Fil:
  • 3 jaja
  • 120 ml slatke pavlake
  • sok od 2 limuna
  • 120 gr šećera
  • 50 gr mlevenih badema
Jaja penasto umutiti sa šećerom, dodati slatku pavlaku i bademe, promešati i sipati na testo. Vratiti kalup u rernu i peći 10 minuta na 200 °C, zatim smanjiti na 180 °C i peći još 40 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi, pa prebaciti na tacnu za serviranje
Karamelizovani limun:
2 limuna dobro oprati sodom bikarbonom i iseći na veoma tanke kolutove. Staviti na tihu vatru sa 2 šolje vode i kuvati oko 40 minuta.. Ocediti i staviti sa strane. Šolju šećera istopiti sa 1/4 šolje vode , ubaciti limun i kuvati na srednjoj vatri 15 minuta. Ohladiti, pa rasporediti preko tarta kao dekoraciju. Možete staviti limunove samo u jedan krug ili pak, kao ja, preko celog tarta.




Нема коментара:

Постави коментар